ZVONKO MARKOVIĆ SPALIO KOLEKCIJU! – DO SADA NEVIĐENI SPEKTAKL NA OTVARANJU 35. FASHION SELECTIONA

Sinoć je u Ciglani – Klubu ljubitelja teške industrije spektakularno otvoren 35. Fashion Selection u organizaciji modne agencije Select.

Kreator Zvonko Marković obeležio je jubilej – 25 godina rada, do sada, i u našim i u svetskim okvirima, neviđenim performansom u kome je celu svoju kolekciju – spalio!

Modeli prikazani, pa potom spaljeni na reviji obeležili su Zvonkov stvaralački rad. Te modele predstavljao je na Nedelji visoke mode u Parizu, njujorškoj nedelji mode, u Šangaju, na sajmovima i muzejima…  Kako kreator kaže, želeo je da probudi emociju kod ljudi, jer je moda postala ravnodušno skrolovanje po Instagramu.

“Osim toga, moda je jedan od najvećih zagađivača, ali sa druge strane ona je i akcelerator kreativnosti i ideja. Dizajn često dodiruje umetnost. Ja sam ovu modnu reviju pretvorio u umetnički performans koji ne prepoznaje trendove i površnost. Posmatrajući promene u modnom okruženju, ali i uopšte u društvu, uočavam da se gubi element trajnosti, sve je instant, namenjeno trenutku, koliko traje škljocanje aparata za društvene mreže. Vatrom sam išao protiv banalizacije mode i otuda ideja za ovaj koncept“, bile su reči Zvonka Markovića nakon revije.

Da su emocije apsolutno probuđene pokazale su snažne ovacije publike na kraju revije, ali i suze nekih posetilaca, koji nisu verovali da su vredni odevni komadi bačeni u vatru. Zvonko Marković, međutim, objašnjava da su oni ušli u legendu na način koji se nikada nije desio na sceni – ne samo u srpskoj, nego u svetskoj modnoj istoriji. “Promenio sam mojim kreacijama agregatno stanje, one su i dalje tu, samo su iz čvrstog prešle u gasovito stanje“, reči su Zvonka Markovića. Upravo zbog toga, pepeo i dim ove kolekcije  biće u posebnim ukrasnim predmetima dostupni javnosti u ograničenoj seriji.

35. Fashion Selection nastavlja se danas revijom Dragane Gleđe u neobičnom ambijentu kazina Fair Play, nakon čega publiku očekuju dva dana vrhunske mode u hotelu Hyatt Regency 17. i 18. maja.