Etno bajka Mirsade Bulić Čalaković

U raskošnom Novom Pazaru, u jednom ušuškanom ateljeu, odvija se modna bajka na kojoj bi svet mogao da nam pozavidi.

Potpuno imuna na histrionične trendove, predrasude i izazove koje nosi svet mode, Mirsada Bulić Čalaković već 35 godina stvara čarobne kreacije, vodeći se isključivo svojim obrazovanjem, talentom i stilom koji je sama definisala.

Vaša revija na 33. Fashion Selectionu mnoge je ostavila bez daha, o čemu svedoče ovacije koje su izazvale manekenke u prelepim kaftanima. Koliko godina truda i rada je prethodilo tome? Šta je probudilo u Vama želju da se bavite ovim poslom?

– Kolekciju odlikuje unikatan, sveden dizajn koji je napravljen od ručno rađene čipke, svile, satena, muslima, kristala i bisera. Ljubav je utkana u svaki detalj koji je ručno rađen. S obzirom da radim unikatne modele bez kvalitetnih materijala, razrađene ideje i dizajna je nemoguće odraditi dobru kolekciju.

Radim od svoje 13. godine. Modom i dizajnom se bavim 36 godina. Još od detinjstva moj san je moda i dizajn. S obzirom da sam diplomirani dizajner tekstila i odeće, to mi je jos više probudilo ljubav prema dizajnu koji prenosim na rad sa studentima i u svom ateljeu.

Kako je reagovalo okruženje kada ste im saopštili svoje planove?

– Moja najveća podrška je moja porodica, odnosno suprug, koji mi je uvek bio puna podrška i veliki oslonac u mom poslu. Moja ćerka Nerma je obrazovana, ambiciozna devojka koja još od ranog detinjstva iskazuje talenat prema dizajnu. Diplomirani je profesor pedagoških nauka, ali pored svoje profesije velika joj je ljubav dizajn.

Pored ćerke, naslednik u poslu je moj sin Fuad, koji je budući diplomirani dizajner. Neskromno bi bilo da ne spomenem i svog mlađeg sina Darisa, koji je meni velika podrška. Najveća podrška su mi u suštini moja deca.

Okruženje je vrlo pozitivno reagovalo na moje buduće planove. Dobijala sam potpunu podršku od svih.

Šta želite da poručite kroz svoje modele i kome su oni namenjeni? Ko je žena koja nosi vaše kreacije?

– Moji modeli predstavljaju sinonim za luksuz, raskoš i eleganciju. Namenjeni su svim generacijama, bez obzira da li je bogata ili ne, a nose ih u najsvečanijim prilikama. Pošto potičem iz Sandžaka, odnosno iz Novog Pazara, koji ima jednu nogu čvrsto postavljenu u svoju drevnu prošlost i istoriju, i drugu kojom preskače u moderno, gde se poštuje običaj i tradicija, u tom prelamanju između starog i novog uvek iskoči po neka ideja.
Kako uspevate da pomirite stare motive, vezove i krojeve sa današnjim vremenom i trendovima?– Kaftani su priča za sebe i prave se od svih mogućih materijala. Počevši od pamučnih do svilenih, jednobojnih, šarenih do jakog spektra boja. Tradicionalna kultura predstavlja riznicu kulturnog blaga koje treba sačuvati od zaborava, a žena u društvu ima važnu ulogu u njenom očuvanju.Moda je zanimljiva zato što govori o društvu u kome živimo. S druge strane, ona je primenjena umetnost, i ako je posmatramo kao takvu, ona je elitistička, namenjena malom broju onih koji je mogu priuštiti i čiji životni stil dozvoljava njenu upotrebu.Veruje se da je umetnost za modu vezana, a da na taj način i moda može da dodirne večnost.
Koji su najtraženiji modeli?

– Najtraženiji modeli su pravi tradicionalni, ručno rađeni, od najfinijeg materijala.

Da li ste imali podršku kolega, mentore, koji su najdragoceniji saveti koje ste dobili?

– Pre svega bih se zahvalila modnoj agenciji “Select”, koja je orginalno i profesionalno odradila moju reviju. Imala sam punu podršku svih bliskih saradnika od kojih bi pomenula moje koleginice sa univerziteta, saradnike i saradnice iz mog ateljea.

Da li izvozite svoje modele/primate porudžbine iz inostranstva?

– Da, izvozim svoje modele za inostranstvo. Isto tako i primam porudžbine iz inostranstva. Moji modeli se nose širom sveta.Na kojim poznatim ličnostima (i domaćim i stranim) biste voleli da vidite svoje modele?

– Jadranka Jovanović, operska diva, jedna je od ličnosti na kojoj bih volela da vidim svoje modele.

Otkrijte nam recept kako da uzorna, porodična žena koja drži do etike i kulture ostvari poslovni uspeh?

– Pre svega najviše sam zahvalna svojim roditeljima. Jer potičem iz jedne zdrave, patrijahalne, ugledne porodice koja je uvek bila moja najveća moralna podrška, gde sam naučila da vrednujem običaje, tradiciju. Pored njih, za moj uspeh je zaslužna moja sadašnja porodica, odnosno moje troje dece, koja su moja večita inspiracija, sa željom za postizanje što većih uspeha. Ljubav i vera porodičnog doma je odskočna daska za uspeh.

Izvor: Moodiranje