“Kako da moje dete postane maneken”: Odgovara Nebojša Grnčarski

Sa vlasnikom i direktorom modne agencije Select, Nebojšom Grnčarskim, razgovarali smo na temu koja zanima mnoge roditelje – šta je potrebno da se njihovo dete bavi manekenstvom i modelingom.

– Nije teško postati maneken, potrebno je da roditelj prijavi dete na audiciju. Jedina modna agencija koja se time profesionalno bavi je upravo Select, punih 19 godina. Naša deca, od 3 do 12 godina se pojavljuju na revijama, u reklamama, katalozima, bilbordima najprestižnijih brendova. 

Da li postoje uslovi koje ta deca treba da zadovolje?

– Na prvom mestu neophodna je kvalitetna motorika, scensko ponašanje i šarm koji treba da pokažu, da bi agencija mogla da ih angažuje. 

Koji su glavni kriterijumi agencije i da li se gleda izgled i šarm, koliko je to dete posvećeno ili pak kako je vaspitano?

– Što se tiče vaspitanja i šarma, to se odmah oseti, a primetili smo da više uspeha imaju deca koja su šarmantnija i slobodnija. Mi insistiramo na prirodnom i zdravom izgledu, zbog toga neretko angažujemo i malo punačkiju decu koja su vrlo slatka i vole ih klijenti. Važna je veoma njihova osnovna nota vaspitanja koja se prožima u odnosu s ljudima s kojima će raditi. To su fotografi, treneri, režiseri, koreografi i tako dalje. 

Vrlo je lep posao za decu, naročito jer dobijaju honorare, a to ne utiče na njihove školske aktivnosti. 

Pomenuli ste reklame i kampanje – koje sve angažmane klinci mogu da dobiju tokom saradnje sa Selectom?

– Tokom proteklih godina naši klinci su radili za sve najpoznatije brendove: Chicho, Oviesse, Yana, Beba Kids, Polino, Dexi&Co, Naturino… gotovo da nema brenda koji postoji u Srbiji da ga nisu izneli manekeni i klinci i modne agencije Select. 

Nisu to samo modne kampanje, već i reklame za korporacije, kao što je banka Intesa, Jafa, Nestle. Naš portfolio je ogroman i to mi je mnogo drago. 

Ko odlučuje koja će deca učestvovati u revijama i reklamama, agencija ili brend za koji se radi?

– Uvek odlučuje, kao i u svim drugim posredničkim agencijama, klijent. Mi smo posrednici između kreatora, fotografa, režisera i dece, mi ih prezentujemo kroz kasting ili putem sajta i sa druge strane klijenta koji će decu izabrati za svoj projekat. Trudimo se da naša deca budu “ravnomerno” rasprostranjena , ali na kraju krajeva, klijenti plaćaju i agenciju i modele, te je krajnja odluka ipak na njima. 

Da li su potrebna ulaganja, šta je potrebno da roditelji i deca urade kako bi se našli u vrhu izbora?

– Najpre je potrebno da dođu na audiciju gde se svako dete snimi, nakon čega komisija modne agencije “selektuje”. Jako je važna komunikacija s agencijom i to na sledeći način. 

Agencija je u obavezi da nekoliko dana ranije obavesti male manekene kada imaju posao i koliko je plaćen, a roditelji prema svojim i obavezama decem posao mogu da prihvate ili ne. Suštinska stvar je da roditelji ne treba da otkazuju posao koji su prihvatili na manje od 24 časa.  

Ako roditelji, tojest deca, ne mogu da prihvate angažman iz opravdanih ili ličnih razloga, apsolutno niko im neće to zameriti iz modne agencije Select. 

Druga stvar, jako je važno da roditelji vode računa o nezi dece, da ih dovode na slikanje (iako je to u 99% slučajeva standard) oprane kose, čiste, odmorne. 

Uvek insistiramo da roditelji budu prisutni kada se radi reklama ili revija, jer nikad se ne zna, pogotovo kod manje dece, kada treba da idu u toalet, da im se donese sok, da jedu i tako dalje. Svaki roditelj na kraju krajeva najbolje poznaje svoje dete, a cilj svima nama je da to dete uživa tokom revija ili snimanja reklama, da se što bolje slika i odradi posao, to je čitav smisao rada u modnoj agenciji Select. 

Zašto naglašavate u intervjuima da ta deca moraju da budu dobri đaci i da je izuzetno poželjno da se bave sportom?

– Zbog njihove osnovne antropometrije i motorike, sport je apsolutno postao da kažemo obavezna stvar. Devojčice koje treniraju balet, folklor, odnosno, dečaci koji treniraju sportove mnogo su slobodniji u scenskom pokretu, mnogo je bolja komunikacija s drugom decom. Jako volim da vidim kad se deca bave sportom, nije bitno, većina njih promeni više sportova, možda samo 1% njih nastavi da se bavi sportom, ali za njihov razvoj sport je vrlo bitan. Nekako je i nama lakše da radimo s decom koja imaju vanškolske i vanvrtićke aktivnosti. Ta socijalna nota je vrlo važna, jer tokom treninga oni stiču neke disciplinske i radne navike i navikavaju se na kontinuitet.  

Neke agencije, koje nećemo pominjati, a koje više ne postoje, imale su sa svojim modelima “monopolisitčke” ugovore koji nisu mogli da se raskinu u periodu ispod pet godina. Kakav vi odnos imate s modelima po ovom pitanju, da li mogu da prestanu da se bave manekenstvom ukoliko to požele? 

– Prva stvar, otkako potpišu ugovor, ukoliko ne žele, naši modeli ne moraju da prihvate nijedan jedini posao! Nikakvim kaznama ili ucenama nisu prisiljeni da rade ako im ne odgovara posao, honorar ili dan koji rade. 

Dalje, i pored toga mogu da raskinu ugovor pismeno kad god to žele. Naše pravilo je zašto da zadržavamo nekog i “vodimo ga na stanju” kao modela, ako je on nezadovoljan, ne želi da se bavi ovim poslom? 

Otprilike 98% naših modela i manekena insisitira na tome da produži ugovor nakon isteka, možda 3% njih ne produži ugovor ili ga raskine, što je znak da dobro radimo i da iza nas stoje mnogobrojni roditelji i deca koji su zadovoljni saradnjom s modnom agencijom Select. 

Hajde da pomenemo neke od njih, koji su u Select došli kao deca, a danas su odrasli i uspešni ljudi.  

– Mnogi od njih su uspeli, Petar Perović je sada u Njujorku, Ivana Stanimirović je u Parizu, mnogi su avanzovali u drugim branšama, jedan od njih je Luka Raco, poznaju ga kao Ristu u Sinđelićima, Nataša Stojčević Pavlović je došla kao klinka kod nas, a danas radi kultnu emisiju “Praktična žena”. 

Dragi mi je što su oni došli kod nas i iskoristili Select da avanzuju u nekim drugim branšama, drago mi je što su izgradili uspešne i lepe karijere.

Šta je Vama najveća satisfakcija?

– Najveća satisfakcija, posle 20 godina rada je kad bivši manekeni dovode svoju decu da se i ona bave ovim lepim poslom i imaju poverenja u nas, jer znaju da smo zdrava, mala modna instiitucija, ne samo u Srbiji, već i u regionu.