Koja je razlika između booka i portfolija?

Piše: Marija Ranitović, model i koreograf u modnoj agenciji Select

U modnom svetu neizostavni termini su book i portfolio, međutim, kod novih modela ovo ume da izazove zabunu. Tokom svoje dugogodišnje karijere kao model i koreograf, u radu s modelima primetila sam dilemu oko pojmova book i portfolio. Razlika se ogleda u tome da li ste na početku karijere modela, ili već imate realizovane projekte.

Dakle, ako ste tek zakoračili u svet modelinga, vaš osnovni „alat za rad“ je PORTFOLIO. Portfolio čine fotografije koje potpisuje profesionalni modni fotograf, što podrazumeva:

–         promene svetla

–         promene šminke i odevne kombinacije

–         različite poze: cela figura, lice, anfas…

Kada ste dobili svoj portfolio, agencija ga koristi kada pregovara s klijentima. Na primer, klijent snima reklamu za žensku sportsku odeću – agencija klijentu daje na uvid porfolio svih modela koji odgovaraju klijentovom brifu (radnom zadatku).

Zbog toga je jako važno imati portfolio, on je vaša „modna lična karta“, ulaznica u svet modelinga, koja najbolje reprezentuje vaše mogućnosti.

Nakon potpisivanja ugovora s agencijom i realizovanog porfolia, vaša karijera modela je u usponu. Kao što rekosmo, agencija šalje vaš portfolio za sve projekte u kojima je potreban model vašeg profila. To su projekti sledećeg tipa: modne revije, reklame, editorijali, bilbordi, katalozi, čak i snimanje serija i filmova.

Ukoliko uđete u širi izbor, dobijate poziv za kasting. Na kastingu, klijent bira ko od modela će dobiti angažman. Nekad je dovoljno samo da se pojavite (prošetate pistom), odradite probno slikanje, razgovarate s producentima, odnosno, realizatorima projekta…

Kad dobijete prvi modni angažman, pa zatim drugi i treći… fotografije i snimci realizovanih projekata su vaš BOOK.

Logično, book je nešto što se dopunjuje tokom cele karijere modela i on je jako bitan, jer vaš budući klijent kroz njega vidi sav vaš potencijal i mogućnost transformacije.

Važno je još napomenuti da PORTFOLIO i BOOK mogu biti u tradicionalnom formatu –  ukoričena fascikla, a može biti i u digitalnom obliku, koji podržava i video format.Nadam se da sam vam razjasnila ovu nedoumicu, a ukoliko imate pitanja, slobodno mi pišite na neki od Select profila na društvenim mrežama.