Od 7 do 77: Tipovi modela u modnoj agenciji Select

Nekada su se modelima smatrali i nazivali isključivo određeni tipovi ljudi, visoki, vitki, pravilnih crta lica, zadatih proporcija. Setimo se samo  čuvene petorke svetskih super modela iz devedesetih: Naomi Kempbel, Sindi Kraford, Klaudija Šifer, Linda Enađelista i Kristi Tarlington, koje su dugo smatrane za apsolutni ideal modela.

Međutim, kako su se menjala vremena, tako se menjala i modeling scena. Danas se čak i na pistama čuvenih svetskih nedelja mode na revijama velikih svetskih modnih kuća mogu videti plus size modeli, stariji modeli, i generalno ljudi za koje je nekada bilo nezamislivo da hodaju modnom pistom.

U reklamnoj industriji ovaj pomak je još vidljiviji, s obzirom da seu reklamama za najrazličitije svetske brendove sve više pojavljuju sasvim obični ljudi, a ne samo top modeli.

Ovoj promeni i novim trendovima najviše je doprinela apsolutna komercijalizacija i trka za profitom koja je jedna od osnovnih odlika našeg vremena. Marketinški stručnjaci su, naime, utvrdili da ako neki proizvod reklamira model sa kojim široka publika može da se poistoveti, onda će taj proizvod biti i prodavaniji.

Prateći trendove, i modna agencija Select proširila je svoj portfolio modela na više različitih tipova, a to su i tipovi koje u protfolijima imaju i sve velike modne agencije u svetu:

GIRLS & BOYS (deca)

Deca od 3 do 12 godina – angažovana na dečijim modnim revijama, pre svega u okviru Kids&Teen Fashion Selectiona, dečijeg projekta modne agencije Select, ali i više od toga, na reklamama i različitim slikanjima za robne marke, modne brendove, institucije itd.

GIRLS & BOYS (tinejdžeri)

Tinejdžeri od 12 do 18 godina – uz sve ono što važi za decu modele, tinejdžeri su sve češće angažovani na snimanjima za društvene mreže različitih brendova, pre svega Tik Tok i Reels, jer je među njima najveći broj korisnika tih društvenih mreža, a samim tim su i najveća ciljna grupa za reklamiranje putem tih kanala

DEVOJKE I MLADIĆI

Od 19 do ranih tridesetih godina – u tu grupu svakako spadaju top modeli, koje angažuju poznati modni dizajneri i brendovi za modne revije i svoje reklamne kampanje. Međutim, u toj su grupi i devojke i mladići koji po tradicionalnim karakteristikama ne moraju da budu top modeli, ali su, u skladu sa trendovima na tržištu, takođe angažovani za modne revije i modne kampanje, ali i za komercijalne TV reklame, različita slikanja, digitalni marketing itd.

KASTING MODELI

Žene i muškarci od tridesetih do šezdesetih godina, negovani, energični, harizmatični, ali nikako ne moraju imati prethodno iskustvo u modelingu. Ova grupa modela je zapravo i donela prodor tradicionalnog modeling tržišta, kada su počeli da dobijaju angažmane pre svega u reklamnim kampanjama, a vremenom i na modnim revijama i u modnim kampanjama.

SENIOR MODELI

Modeli u zrelijim godinama, preko šezdeset. Sve navedeno za kasting modele važi i za njih. Pojedini senior modeli modne agencije Select su nedavno, uz redovan angažman na reklamnim kampanjama, u okviru Fashion Selectiona imali i svoje prvo iskustvo na modnoj pisti.

PLUS SIZE

Plus size modeli – vrlo aktivna i atraktivna grupa modela, u modnoj agenciji Select pre svega ženskih. Naravno da ne može i ne treba svako od nas da ima savršene proporcije, a u skladu sa tim proizvodi se i garderoba, koja se mora i reklamirati. Tako su u krupni plan izbili i plus size modeli, čija je najpoznatija svetska zvezda Ešli Grejem.

Liberalizacijom tržišta polako ali sigurno došlo je i do liberalizacije modelinga, što je pružilo priliku najrazličitijim grupama da se oprobaju u ovom lepom poslu. Modna agencija Select redovno održava audicije za sve ove tipove modela, pratite naše društvene mreže za više informacija.

Pregled svih tipova modela i podgrupa (po godinama) možete videti kroz meni našeg sajta – MODELI.