Sa baš ovakvim modelima svi žele da rade

Iako u tome ima nešto istine, velika je predrasuda u svetu modelinga i manekenstva da je dovoljno biti lep i zgodan. To jeste faktor koji vas kvalifikuje da se bavite ovim poslom, ali postoje još neke bitne stvari koje podjednako utiču na karijeru modela.

Prva logična pomisao je odazivati se redovno na kastinge. „Redovno“ nije nešto što je obavezno, jer kao zvaničan model agencije Select niste u obavezi da se pojavite na svakom kastingu, niti će vam neko zameriti ako niste u mogućnosti ili jednostavno ne želite. 

Svakako, što se više odazivate na kastinge, raste potencijal za profesionalne angažmane, no najbitnije je da se javite na telefon/odgovorite nam na poruku i date povratnu informaciju dolazite li na kasting ili ne.

Koje su to osobine kod modela koje cene agencija i klijenti?

Na prvom mestu, to je odgovornost. Ako je model rekao da će doći na kasting, onda se od njega očekuje i da se pojavi na tom kastingu.
Druga stvar koja se izuzetno ceni (i u agenciji i kod klijenata) je da model sluša uputstva, bude svestan činjenice da on kroz ovaj posao predstavlja brend, dizajnera, neki proizvod i da shodno tome prati i poštuje instrukcije koje dobija (od reditelja, koreografa, stiliste, dizajnera, šminkera, frizera). Model treba da shvati da na setu nema mesta za neke lične kaprice, hirove, „ovo mi se ne sviđa, neću to“; jednostavno, ovo je posao i treba da se uradi tako da klijent bude zadovoljan kako je model predstavio njega i njegov proizvod.

Direktor modne agencije Select, Nebojša Grnčarski, često ističe da je poželjno da su deca i tinejdžeri modeli dobri đaci, da se bave sportom, da su uredni i brinu o sebi. Postoje li pravila ovog tipa za odrasle?

Svakodnevna nega, na prvom mestu higijena se podrazumeva, a bavljenje nekom fizičkom aktivnošću može biti veliki plus u bavljenju ovim poslom. Ne zaboravite da se na licu sve vidi, ako ne spavate dovoljno, preterujete s cigaretama ili alkoholom; isto tako, jednostavno se vidi kad neko vežba i hrani se zdravo.

Koje još veštine jedan model može da razvija kod sebe?

To može biti sposobnost dobre komunikacije, javni nastup, recitovanje i gluma kod dece… S obzirom na to da se u Srbiji desila ekspanzija projekata (čak i stranih) koji podrazumevaju snimanje, poželjno je da model bude opušten, oslobođen treme, pa da može nekad malo nešto i da odglumi. Bez brige, modeli ne dobijaju zahtevne projekte za koje je potrebno dosta pripreme i vežbe, sve se objasni kroz jedan dan na setu. Generalno, što je model opušteniji, što manje treme ima, što je spremniji da se nese u tu ulogicu koja mu je dodeljena, to je za njega bolje i tako će ga producenti zapamtiti i zvati za sve više projekata.

Neki modeli modne agencije Select su toliko kvalitetno radili na sebi, pa su započeli karijere u glumi i voditeljskom poslu. Najpoznatija je Nataša Pavlović (nekada Stojčević), voditeljka emisije „Praktična žena“, započela je karijeru kao model, a zatim je kod nas radila kao buker i bekstejdž menadžer, dakle, prvo je karijeru u modelingu nadgradila karijerom u modnom biznisu, da bi zatim prešla u voditeljske vode.

Luka Raco, koga sada svi znaju po ulozi u seriji „Igra istine“ („Sinđelići“ pre toga) prvo je bio maneken i tu mu je manekenski posao pomogao da se opusti, oslobodi treme, da ume da odglumi. Upravo zbog tog je primećen, tako su ga zapazili producenti – u reklamama je uspevao da lepo odglumi, tako je i došao do svoje prve reklame u „Sinđelićima“, koja se kasnije širila za njega. Rista je isprva bio mala uloga u toj seriji koja je proširena, jer je Luka uspeo dobro da je iznese. Upravo zbog svega navedenog, danas ima jednu od glavnih uloga u seriji „Igra istine“ koja se danas izuzetno gleda.

Dakle, ovo je neki univerzalni „recept“ kako se pozicionirati u modelingu: na prvom mestu biti tačan i odgovoran, a zatim raditi na sebi, naravno, u skladu s preferencijama. Srećno!