Stigao je poziv na kasting – šta ti je činiti?

Jedno od najčešćih pitanja koja nam postavljate je postoje li neka pravila kada vas pozovemo na kasting. Odmah da vam kažemo, striktnih pravila nema, ali postoje detalji na koje treba da obratite pažnju kako biste se pokazali u najboljem svetlu.

Najvažnija stvar, mada zvuči pomalo banalno, je – da se javite na telefon, odgovorite na poziv ili poruku. Nema veze ako neko ne može da dođe na kasting, to je potpuno u redu, mi ne očekujemo da se svako odazove na apsolutno svaki kasting na koji bude pozvan, jer svi imamo svoje obaveze, odrasli poslove, deca i tinejdžeri škole, ali je važno da se javite kada vas pozovemo i kažete da li možete ili ne možete da dođete na kasting.

Uvek kažemo za šta je kasting: koji brend je u pitanju, da li se snima reklama, spot ili je u pitanju fotografisanje za katalog, bilbord i tako dalje. U većini slučajeva znamo tačan datum snimanja, osim ako klijent nema fiksiran datum, što se jako retko dešava, no i tada naznačimo okviran datum posla.

Sledeće pitanje je šta obući kada dobijete poziv na kasting. Ovde već imamo konkretne smernice.

Kada je u pitanju kasting za reklame, obično se na njega dolazi u svakodnevnoj varijanti, onako kako si obučen tog dana, ne treba ništa specijalno. Za reklame je bitan, da kažemo, taj neki mali momenat glume, improvizacije.

Kada su u pitanju revije, što se tiče dece, poželjno je da budu malo sređenija, kao kad idu na rođendan recimo. Kod devojaka i mladića najbolja varijante je da se obuku bela majica i farmerke ili neka garderoba koja prati liniju tela; s tim što je naša preporuka ne oblačiti mini suknje, „vruće pantalonice“, neke šljokice, dakle, ništa napadno, već svedeno. Dakle, ako dobijete poziv za kasting za reviju, najsigurnija varijanta je bela majica i farmerke.

S obzirom da smo prva i jedina agencija u Srbiji koja je uvela plus sajz modele, te je stoga uvećana potražnja za njima, i za njih imamo savet kada dobiju poziv. Obući se u nekoj svakodnevnoj varijanti, eventualno ako klijent traži neko specifično oblačenje za kasting, mi to naglasimo.

„Kako da se isfeniram i našminkam“, pitaće se neka tinejdžerka ili devojka, a odgovor je vrlo jednostavan. Važi isto „pravilo“ kao za oblačenje: ništa napadno. Kod devojaka bi bilo dobro da imaju podignutu kosu, da im lice dođe do izražaja, dakle, devojke, zavežite običan rep ili je umotajte u kežual punđu!

Šminka treba da bude blaga, nenapadna, ili potpuno bez šminke (što je pravilo u inostranstvu). Dakle, samo neki neutralan ten i maskara, to je sasvim dovoljno.

Recimo da ste dobili poziv na kasting, pojavili ste se, a zatim dobili i povratnu informaciju da ste prošli (recimo da snimate reklamu). Kompletna komunikacija s timom koji snima reklamu ide preko nas, tako da dobijate sve potrebne informacije i upute o datumu i mestu snimanja, honoraru i tako dalje. Sve ovo radimo blagovremeno, tako da naši modeli imaju vremena da se organizuju.

„Šta se dešava ako prođem kasting, ali ne mogu da dođem tog dana kad je snimanje?“

Napominjemo da u 99% slučajeva govorimo našim modelima kada je snimanje za klijenta, tako da model pre nego što potvrdi da li će doći na kasting može da proveri da li mu odgovara datum snimanja.

No, ako se desi neka nenadana situacija koja vas sprečava da se pojavite na snimanju, dešavaju se va scenarija: ili vam tražimo zamenu ili postoji mogućnost da se pomeri snimanje (na šta mi ne možemo da utičemo, a i ti slučajevi su jako retki, jer je jedan dan snimanja prilično skup). Dakle, ako je ovo slučaj, jako je bitno da nas što je pre moguće obavestite o sprečenosti dolaska na snimanje.

Dakle, ako pričamo o pravilima kastinga, na prvom mestu to je odgovornost! Što se više odazivate na kastinge, potencijalno vam je veći broj angažmana, a ako se ponašate odgovorno i tačno, jačate svoju poziciju profesionalne osobe na koju se može računati – a znamo da sa takvim ljudima svi vole da sarađuju.

Srećno!